Cumulus Linux
Cumulus Linux är ett öppet Network OS som man kan köra på white-box switches. Det är baserat på Debian och man har tillgång till allt som Debian är kapabelt till. Cumulus står för en switch daemon, asic drivers och Network Command Line Utility (NCLU) och kan bootstrapas med ONIE. Routingmotorn i Cumulus Linux är Free Range Routing (FRR) och allt som FRR stödjer fungerar. Default är ARP-timeouten 18 minuter. Cumulus-mjukvaran i sig är gratis att använda men det krävs en licens för att aktivera front-panel interfaces.
Contents
Cumulus VX
Cumulus Linux finns som free virtual appliance att ladda ner från Cumulus Networks hemsida. Det finns image för KVM och VMware. Se även EVE-NG.
Architecture
Konfiguration
Här nedan följer hur man gör grundläggande konfiguration av Cumulus Linux. Är man osäker på hur något konfas kan man alltid kolla exempel med hjälp av net example <feature>.
Hostname
net add hostname Cum01
Configuration, kan visas i olika format
net show configuration net show configuration commands
Commit
net pending net commit net show commit last net show commit history
Switch upgrade
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
Mgmt VRF. Notera att services som syslog, ntp etc default ligger i default-tabellen och måste bindas om ifall de ska nyttja mgmt-vrf:en.
net add vrf mgmt
Skapa vlan. Cumulus reserverar default vlan 3000-3999 för internal usage men det går att ändra.
net add vlan 100-200
Access port
net add interface swp4 bridge access 100
SVI
net add vlan 100 ip address 192.168.10.1/24
Switchport trunk allowed vlan
net add interface swp3 bridge vids 200,205
Det spelar inte någon roll vad man väljer att konfigurera först. När man commitar något switchrelaterat så skapas det en global switch (bridge).
Useful show commands
net show version net show interface net show bridge vlan net show bridge macs
Factory reset, detta rensar ej mgmt vrf.
net del all
Adding Question Mark Ability to NCLU, logga ut logga in.
sed -i "s/# ?: complete/ ?: complete/g" /home/cumulus/.inputrc
Prescriptive Topology Manager
PTM används för att validera att man har kopplat kablar rätt. Man skapar en fil med hur det ska vara kopplat, denna distribuerar man sedan till alla switchar som jämför denna målbild med vilka LLDP-grannskap som finns. På så sätt kan man upptäcka om något har kopplats fel.
Zero Touch Provisioning
ZTP görs genom att mgmt-porten (eth0) vid boot ropar efter DHCP option 239. Man pekar ut ett shell script som ska tankas ner och exekveras. Detta kan vara bash, python, perl, ruby vilket ger flexibilitet.